utorak, 8. prosinca 2015.

GINGERBREAD RECIPE / MEDENJAK

GINGERBREAD RECIPE

800 gr of all purpose flour
250 gr of butter
320 gr of brown sugar
2 whole egg 
1 cup of honey (300gr)
1 tsp of vanilla ore one vanilla
1 tsp baking powder
1/2 grated lemon
1/2 grated orange
1 tsp of dry ground ginger
1 tsp of ground cinnamon
a pinch of salt


In a medium bowl, whisk together flour, spices, baking powder and salt, set aside. With an electric mixer, beat butter and brown sugar until smooth. Beat in honey and egg. With mixer on low, add dry ingredients; mix just until a dough forms. Place dough on floured plastic wrap, pat into an 20x20cm square. Wrap well and leave to chill in fridge from 1 to 2 hours.

Preheat oven to 175 degrees. 

Divide dough in half. I work with one half at a time (rewrap and refrigerate other half), place dough on floured parchment paper, it's easier, roll out 5mm thick. Cut out shapes, and transfer to baking sheets. 

Bake them 10 to 18 minutes until the cookies start to be darker, depend of the shape. The decoration will be described in another post....



******************

MEDENJAK

800 gr brašna
250 gr maslaca
320 gr smeđeg šećera
2 cijela jaja
1 šalica meda (300gr)
1 vanilijin šećer
1 pecilni prašak
1/2 naribane korice limuna
1/2 naribane korice naranče
1 žličica suhog mljevenog đumbira
1 žličica suhog mljevenog cimeta
prstohvat soli

U posudi izmješajte sve suhe sastojke zajedno: brašno, začine, pecilni i sol, stavite na stranu. Sa električnim mikserom ili u robotu tucite maslac, smeđi šećer i vanilijin šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte med i jaja. Spustite brzinu miksera i dodajte suhe sastojke tako da se zamijesi tijesto. Pobrašnite tijesto i omotajte ga plastičnom folijom, rukama izgnječite u kocku približne veličine 20x20cm. Zamotajte dobro i pustite odmoriti u frižideru od 1 do 2 sata.

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. 

Podijeliti tijesto na pola. Ja radim s jednom polovicom dok mi je druga još u frižideru. Jednostavnije je ako tijesto razvaljate na pobrašnjenom pergament papiru, približno 5mm debelo. Izrežite oblike, i prenesite ih na lim za pečenje. 

Pecite dok rubovi keksa tek malo potamne, 10 do 18 minuta, ovisno o veličini. Ohladite ih u potpunosti na limu za pečenje. Slijedi ukrašavanje, ali o tome u drugom postu...