srijeda, 22. svibnja 2013.

KEKSI - COOKIES

Royal icing "kraljevska glazura" je čista sjajna bijela glazura kod koje je najvažnije pogoditi gustoću. Glazura je glatka, sjajna, a kad se osuši tvrda, mat boje. Također je jednostavna za bojati i boje budu lijepe što ju čini omiljenom glazurom za dekoraciju kolača i kolačića. Doziranjem jestive boje može se odrediti intenzitet, a miješanjem jestivih boja mogu se dobiti različite nijanse. Paleta boja je neograničena. Postoje jestivi gliteri, sjajni puderi.....

Postoje više načina kako napraviti kraljevsku glazuru. "Kućna kraljevska glazura" je napravljena od mješavine šećera u prahu, soka od limuna i sirovih bjelanjaka. Međutim, jaja moraju biti svježa. Zbog opasnosti od salmonele kada se glazuru radi pomoću sirovih bjelanjaka, neki preferiraju recept koristeći bjelanjke u prahu (meringue powder). Bjelanjak u prahu je fino mljeveni, bijeli prah koji se koristi u zamjenu za svježe bjelanjke, a izrađen je od sušenih bjelanjaka, šećera, soli i vanilin šećera. Kod nas ga možete kupiti u specijaliziranim trgovinama.

Prilikom korištenja kraljevske glazure važno je da se pravilno nanosi. Meni najlakši način je taj da ja najprije napravim vanjski rub keksa, jer to će spriječiti da glazura kaplje niz strane, što čini keks i cjelokupnu dekoraciju neurednom. Za napraviti taj rub glazura treba biti gušća od one koju koristimo kasnije za ispunjavanje površine keksa. Ja obično dodam par kapi vode kako vi glazura za popunjavanje površine keksa bila rijeđa, jednostavnije ju je zagladiti. Ukoliko ju previše razrijedite, možete ju opet zgusnuti sa šećerom. Međutim ako je bojana, to će utjecati na nijansu boje.


Važno je kada se radi s kraljevskoj glazuri, držati ju pokrivenu u zdjeli (s plastičnom folijom) preko koje stavimo mokru kuhinjsku krpu, da što je više moguće spriječimo njezino sušenje jer se suši vrlo brzo.



Za royal icing je najbitnije pogoditi gustoću - mislim da točnog recepta nema.
Ja radim tako:
140-180gr šećera u prahu na jedan bjelanjak
1 žličica limunovog soka


Ako koristim bjelanjak u prahu, onda:
3 žlice bjelanjka u prahu
6 žlica tople vode
4 čajne šalice šećera u prahu
1 žlica limunovog soka

Gustoću reguliram dodavanjem šećera u prahu,toliko koliko treba da kad dignem mikser glazura stoji "u špic"



Postoji bezbroj recepata za kekse. Najbitnije je naći recept koji će vama i vašoj pećnici najbolje ležati i koji vam se najviše sviđa.
Meni najdraži je:
750 gr brašna (glatkog)
250 gr maslaca (ili margarina)
250 gr šećera u prahu
4 jaja
1 vanilijin šećer
1 pecilni prašak

Ako radim sa masti, onda:
800 gr brašna (glatkog)
240 gr svinjske masti
320 gr šećera
6 jaja
1 vanilijin šećer
1 pecilni prašak